Nederlandse huizenmarkt een van de sterkste van Europa, maar jongeren komen moeilijk aan woning

De Nederlandse woningmarkt is het jaar goed begonnen. Volgens makelaarsorganisatie NVM neemt het aantal woningverkopen nog altijd toe en zitten de huizenprijzen nog steeds stevig in de lift. Bij NVM-makelaars verwisselden in het eerste kwartaal 34.810 koopwoningen van eigenaar, bijna een vijfde meer dan een jaar geleden. Het is al het elfde opeenvolgende kwartaal dat het aantal transacties hoger ligt dan een jaar eerder. Vooral nieuwbouwhuizen waren flink meer in trek. "De mate waarin het herstel voortzet, is licht verrassend'', stelt NVM-voorzitter Ger Hukker. Hij schrijft die ontwikkeling vooral toe aan de aanhoudend lage hypotheekrente. Huizenprijzen blijven stijgen Ook de huizenprijzen laten al lange tijd een stijgende lijn zien. Hier gaat het om een reeks van negen kwartalen. De afgelopen drie maanden werd voor verkochte woningen gemiddeld 225.000 euro neergeteld. Dat is 5,5 procent meer dan vorig jaar en 1 procent meer dan in het voorgaande kwartaal. "De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nog ruim 9 procent onder het niveau bij de start van de crisis, maar wel 11,3 procent hoger dan op het dieptepunt'', aldus Hukker. Tweede kwartaal positief De makelaarsvoorman verwacht dat ook het tweede kwartaal van 2016 positief zal uitpakken. Hij gaat uit van 10 tot 15 procent meer huizendeals in vergelijking met de maanden januari, februari en maart. De prijzen zullen naar verwachting kwartaal op kwartaal tenminste 1 procent stijgen. Wel blijven de regionale verschillen groot. In de oververhitte grote steden kunnen de prijzen zo 5 procent oplopen, er zijn ook gebieden waar ze nagenoeg gelijk zullen blijven. Huizen onder water Er zijn nog wel een aantal obstakels die verbetering van de doorstroming op de markt in de weg staan. Zo kampen nog altijd 800.000 huishoudens met een woning die 'onder water' staat. Hun huis is op de markt minder waard dan hun hypotheekschuld. Ook lijkt de verhuisbereidheid onder 50-plussers af te nemen, omdat die door beperkende regelgeving soms moeite hebben hun hypotheek rond te krijgen. Verder hebben jongeren en singles soms veel problemen om voldoende eigen geld bij elkaar te verzamelen om een huis te kunnen kopen. De makelaars roepen de overheid op van dit soort punten werk te maken.

Foto: ANP

De Nederlandse huizenmarkt is een van de sterkste van Europa. Dat blijkt uit aan analyse van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P), dat de komende twee jaar een prijsstijging van 3 procent voorziet.

Daarmee hoort Nederland in Europa tot de landen met de sterkste prijsstijgingen. Wel vlakt de groei wat af; afgelopen jaar stegen de prijzen met 3,5 procent. Er worden steeds meer huizen verkocht en het aantal woningen dat in de verkoop staat neemt af.

Volgens S&P gaat het in Nederland goed met de huizenmarkt, omdat die de laatste jaren wat betaalbaarder zijn geworden, de hypotheekrente is gedaald en door het herstel van de economie. Wel blijven volgens de kredietbeoordelaar hoge schulden en maatregelen van de overheid die de verstrekking van hypotheken beperken, het herstel van de markt belemmeren.

(klik voor vergroting)

huizenmarkt nederland

Nog hogere stijging in Duitsland

Niet alleen in Nederland gaat het goed met de woningmarkt. Kredietbeoordelaar S&P voorziet dat de huizenprijzen in bijna alle grote Europese landen komend jaar stijgen of op zijn minst stabiliseren.

Vooral in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland rekent het ratingbureau op een flinke prijsstijging, met plussen van 5 procent.

In België lopen de huizenprijzen iets langzamer op. Hier houdt S&P het voor 2016 op een toename van 1 procent en voor 2017 op 2 procent. In België wordt de markt komende jaren waarschijnlijk extra belast door verdere veranderingen in het ‘btw-regime’ in Wallonië en het gewest Brussel.

In Spanje en Portugal worden woningen waarschijnlijk 2,5 procent duurder, in Italië 1,5 procent. Alleen in Frankrijk voorspelt S&P dit jaar nog geen prijsgroei. Hier zal de markt waarschijnlijk pas in 2017 aantrekken.

europese huizenmarkt

De woningverkopen worden in het hele continent aangejaagd door het economisch herstel. Dankzij de lage rente in Europa is het nu ook erg voordelig is om geld te lenen voor de aanschaf van een huis. Dit geneest de markt, aldus S&P.

Jongeren profiteren nauwelijks

In Nederland profiteren jongeren vooralsnog nauwelijks van het herstel van de woningmarkt. Ze willen nog wel een huis kopen, maar vallen door de strengere financieringsregels buiten de boot. Dat meldt het ING Economisch Bureau woensdag na eigen onderzoek.

Volgens de onderzoekers kopen mensen van alle leeftijden sinds 2013 fors vaker een woning, behalve jongeren tot 25 jaar. Vorig jaar kochten zij 20.000 woningen, evenveel als in 2014 en slechts 3000 meer dan in ,,rampjaar" 2013. De afgelopen twee jaar daarentegen verdubbelde het aantal koopwoningen gekocht door 55-plussers bijna van 14.000 naar 26.000.

Minder vaak vaste baan

De redenen dat jongeren achterblijven zijn onder meer de hogere eisen aan eigen inbreng bij het kopen van een woning, de verscherpte inkomenseisen en het feit dat jongeren minder vaak een vaste baan hebben door de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Ook speelt mee dat voor doorstromers gunstigere fiscale regels gelden dan voor starters, die de volledige hypotheek moeten aflossen om rente te mogen aftrekken van de belasting.

Van de jongeren geeft 5 procent aan te verwachten binnen vijf jaar naar een koopwoning te verhuizen. Dat toont volgens de onderzoekers aan dat ze nog wel de ambitie hebben te kopen. Of dat ook lukt is de vraag. Vorig jaar verhuisde slechts 1,5 procent van de 15- tot 25-jarigen naar een koopwoning.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl

  • box 3 vermogensbelasting fictief rendement tegenvaller begroting

    Zo wordt miljardenstrop bij vermogensbelasting verdeeld: jongere generaties en middeninkomens betalen het meest, spaarders en beleggers een beetje

    Het kabinet-Schoof kiest ervoor het grootste deel van de miljardentegenvaller bij de vermogensbel

  • loon loonstrookje salaris bruto netto

    Werknemer met modaal of 2x modaal salaris krijgt er netto paar tientjes per maand bij in 2025 door fiscale plannen kabinet-Schoof

    Het kabinet-Schoof neemt diverse fiscale maatregelen die invloed hebben op het nettoloon van werk

  • Kosten netbeheer op de energierekening fors hoger in 2025 – afschaffen salderingsregeling kan, volgens toezichthouder ACM

    De toezichthouder ACM wil de bevoegdheid om een minimale terugleververgoeding op te leggen aan en

  • belastingplan fiscaal box 3 inkomstenbelasting 2025

    Prinsjesdag: 11 fiscale maatregelen die je portemonnee raken in 2025 – van hypotheekrenteaftrek tot energiebelasting

    In het Belastingplan 2025 staat de concrete uitwerking van veel fiscale maatregelen die eerder in

  • Dit wordt het financiële plaatje voor Nederland in 2025, volgens het kabinet-Schoof

    Het kabinet-Schoof krijgt te maken met een relatief hoge blijvende inflatie in Nederland, terwijl

  • Sam’s Club’s corporate supply chain team is merging into Walmart. Read the internal memo announcing the ‘big step.’

    The corporate supply chain team for Sam’s Club is merging with that of its parent company,

  • Food packaging chemicals are seeping into human bodies — here’s what that means for your health

    There’s new evidence that chemicals can migrate to human bodies via material like plastic c

  • Amerikaanse centrale bank verlaagt rente met 0,5 procentpunt – en later dit jaar zal er nog zo’n verlaging volgen

    De Federal Reserve heeft de rente voor het eerst sinds 2020 verlaagd met een half procentpunt naa

  • The stock market got just what it wanted from the Fed

    The Fed just issued its first interest rate cut in four years. Stocks immediately surged to recor

  • Ukraine isn’t flying the most dangerous missions with its F-16s because the pilots are still new to the fighter, US general says

    Ukraine isn’t flying the most dangerous missions with its F-16s, a top US general said this